Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ως σωτήρια κίνηση για την Opel χαρακτηρίζεται η συμφωνία για την πώλησή της

Η General Motors (GM) είπε χθες το «ναι» στην πώληση της θυγατρικής της αυτοκινητοβιομηχανίας Opel - εδρεύει στη Γερμανία - στην αυστριακών και καναδικών συμφερόντων εταιρία παραγωγής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Magna. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), ήταν η λύση που προωθούσε και η κυβέρνηση του Βερολίνου, δίνοντας ταυτόχρονα υποσχέσεις οικονομικής στήριξης. Πάντως, οι επικριτές της συμφωνίας μιλούν για «πολιτική» λύση.

    Στον αντίποδα, η συμφωνία πώλησης της Opel στη Magna παρουσιάστηκε ως σωτήρια λύση και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στο Βερολίνο. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Magna παίρνει το πλειοψηφικό πακέτο του 55% της Opel, η General Motors κρατάει το 35% και το 10% κρατούν οι εργαζόμενοι της εταιρίας. Βέβαια, διάχυτη είναι η αίσθηση ότι η τελική επιλογή έγινε λόγω των πολιτικών πιέσεων και όχι με βάση καθαρά οικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια.

    Πρόκειται για μία ενδιάμεση λύση, ανέφερε - μιλώντας στη «ΝΒ» - ο οικονομολόγος και ειδικός στην αγορά αυτοκινήτου, καθηγητής Στέφαν Μπράτσελ και πρόσθεσε πως το εάν η συμφωνία είναι σωτήρια ή όχι για την Opel «πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη». Σύμφωνα με τον καθηγητή, «πρέπει να δούμε το όλο εγχείρημα πιο προσεκτικά και πρέπει να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας πριν μιλήσουμε για επιτυχίες. Κι αυτό διότι έχει γίνει και στο παρελθόν συχνά λόγος για επιτυχία».



 Ο ανταγωνισμός στη ρωσική αγορά...


Από την πλευρά της, η GM επιχειρηματολογούσε μέχρι τέλους ότι δεν προτιμά τη λύση της Magna, πίσω από την οποία βρίσκεται μεγάλη ρωσική τράπεζα, διότι φοβάται πως θα περάσει η τεχνολογία της Opel στη Ρωσία. «Ένα αξιοπρόσεκτο επιχείρημα είναι ότι στη σημαντική ρωσική αγορά, με τη δική της τεχνολογία, θα δημιουργήσει έναν ανταγωνιστή. Διότι η General Motors είναι σχετικά καλά τοποθετημένη στη ρωσική αγορά», υποστήριξε ο καθηγητής Μπράτσελ.

    Πρόσθεσε, πάντως, πως έχει σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν - πράγματι - από τη σκοπιά της General Motors, ήταν η σωστή επιλογή. Ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «η ευρωπαϊκή αγορά είναι πάρα πολύ σημαντική για μία αυτοκινητοβιομηχανία παγκόσμιας κλίμακας. Κι αν παραιτηθεί από αυτή, διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να μη μπορέσει, μακροπρόθεσμα, ν' αντέξει στον ανταγωνισμό».

    Με την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, όμως, να έχει τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της λύσης Magna, γεννάται τελικά το ερώτημα: «Ήταν τελικά μια πολιτική λύση αυτή που δόθηκε στην Opel;». Με την απάντηση, που έδωσε ο καθηγητής Μπράτσελ, δεν το απέκλεισε: «Πρόκειται για πάρα πολλά λεφτά. Η εξυγίανση της Opel θα κοστίσει κάποια δισεκατομμύρια. Για τα επόμενα 3-5 χρόνια υπολογίζω ότι θα χρειαστούν 5-10 δισεκ. ευρώ. Βεβαίως, εξέτασε το ζήτημα αυτό η General Motors, είδε ότι δεν μπορεί να διαθέσει αυτά τα ποσά κι έτσι αναζητήθηκε μια εναλλακτική λύση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Petrolheads of Greece's Fan Box

ShareThis